Enda mer vinduslys

Vinduslys er virkelig fantastisk. Jeg har ikke hatt tilgang på studio på et par år og jeg har trodd det var noe jeg savnet. Men så var jeg innom et fotostudio for et par dager siden og fikk prøvd litt igjen. Og vet du hva? Jeg fant ut at det var noe jeg virkelig ikke savnet! Det gav meg ingenting å stå inne i et studio og flytte på lamper foran en flat bakgrunn. Det ble skikkelig tamt, rett og slett. Jeg synes fremdeles det er spennende å jobbe med lyssetting (for fotografi er jo lys), men jeg vil heller ta det ut i felten. For tiden er jeg mer interessert i å ta foto som forteller en historie og har en stemning du kan dykke dypere inn i. Samtidig er det så mange valg man må ta når man jobber i studio. Man må selv sette absolutt alt lyset man vil ha i bildet. Mens jobber jeg ute kan jeg ta det lyset som finnes og bruke det på best mulig måte. Det passer meg bedre for tiden. Det kan være en like stor utfordring, bare en annen type. 

Derfor er jeg veldig glad i mulighetene man har fra vinduslys. Lett tilgjengelighet er ofte et kriterie for at noe skal bli gjort, og et vindu kan du finne hvor som helst. 

Portrett i vindusslys

Dette er et veldig enkelt oppsett. Vinduet er ganske stort og plassert til høyre for modellen. Med et stort vindu blir det gjerne mykere overganger til skyggepartiene. Da oppnår man en myk lyssetting, noe som er flatterende på de fleste. Samtidig er det da ikke like viktig hvor nøyaktig du setter lyset. Det vil falle mer naturlig uansett. (Ta det med en klype salt.)

Portrett med vinduslys bakfra

Her har jeg gjort en "spennende" vri. Nå er modellen plassert rett foran vinduet og jeg får motlys. Ved å overeksponere bildet vil ansiktet bli riktig eksponert og bakgrunnen utbrent. Her er det omtrent ikke en eneste skygge i ansiktet hennes. Det er veldig mykt, men kan også bli litt flatt. Så du må tenke på hva du ønsker å oppnå når du velger lyssetting. Du kan lage ganske mange ansiktsformer bare ved hjelp av lyset.

miljøportrett i vinduslys

Til slutt slenger jeg med et lite "miljøportrett" av meg selv. Her er det igjen bare vinduet som lyssetter bildet. Alt lys i rommet var skrudd av. 

Jeg håper du har fått noen flere ideer om hvordan du kan utnytte vinduet som lyskilde i portretter. Det er i hvert fall et fantastisk verktøy. Lær deg å se lyset, det er slik du lager et fotografi.